Inte bara bajs
Bajsa gör vi alla, men vad består dina bajskorvar egentligen av? Och vad är det som bestämmer om de är lösa eller hårda?
Bristolskalan, eller Bristol Stool Scale, är ett verktyg sjukvårdspersonal använder för att bedöma avföringens konsistens och hur lång tid det tar för den att passera genom magtarmkanalen.
Vatteninnehållet är det som främst påverkar avföringens konsistens. I tjocktarmen återvinns ämnen som kroppen behöver från avföringen, däribland vatten. Vi använder cirka 9 liter vätska i matsmältningen varje dag. Det inkluderar även vätskor som 1,5 liter saliv, 2,5 liter magsafter och 0,8 liter galla per dag.
Ju längre tid det tar för maten att passera genom tjocktarmen, desto mer vatten måste återbildas. Därför blir avföringen torrare om det går lång tid mellan att vi äter och att vi bajsar.
Här kan du lära dig mer om matsmältningsprocessen.