Tvåarmad hävstång
Prova att trycka på olika avstånd från stenen. Hur känns det? Vad händer om du står närmare eller längre ifrån? Ju längre hävstång du använder, desto mindre kraft behöver du!
Tvåarmade hävstänger möter du i din vardag när du till exempel använder saxar, gungbrädor, balansvågar, kapsylöppnare eller olika typer av tänger.
Alla hävstänger har en punkt som står stilla. I en tvåarmad hävstång skiljer vridningspunkten då två hävstängerna åt. Vridmoment är ett mått på en krafts förmåga att vrida ett föremål runt en bestämd punkt och den beror på hävstången. Enligt fysikens lagar blir alltid arbetet lika stort på båda sidor av hävstångens vridningspunkt. Om du lyfter stenen så att hävarmarna är lika långa på båda sidorna om vridningspunkten behöver du trycka nedåt med lika mycket kraft som stenens tyngd. Om du lyfter stenen så att hävarmen på sidan där du trycker blir dubbelt så lång behöver du bara använda hälften så mycket kraft.
Hävstången är en av de fem enkla maskinerna: lutande planet, skruven, kilen, hävstången och hjulet. Ibland räknas även blocket och taljan som en enkel maskin. De enkla maskinerna har fått sitt samlingsnamn eftersom de bara kräver en enkel kraft för att utföra ett mekaniskt arbete. Alla enkla maskiner arbetar efter mekanikens gyllene regel: Det du vinner i kraft förlorar du i väg. Och tvärtom.
De enkla maskinerna är förmodligen några av de tidigaste uppfinningar som människan använt sig av. Den första person som dokumenterat studerade de enkla maskinerna var Arkimedes (287 f.Kr.–212 f.Kr).