Näsa och bihålor
Hur bildas snor? Vad är näshår till för? Och hur kan vi känna doft? Modellen visar hur vår fantastiska näsa är uppbyggd!
Inuti näsan finns nässkiljeväggen (eller nässeptum) som delar upp näshålan i två halvor – våra två näsborrar.
Nässeptum är uppbyggd av brosk framtill och ben baktill. Hela ytan är täckt av en slemhinna med många blodkärl. Det är slemhinnan i näsan som bildar snor. Snoret fångar upp mikroorganismer och partiklar som passerar håren i näsan. Här kan du lära dig mer om snor!
Näshåren filtrerar inandningsluften, så att inte partiklar kommer in i luftvägarna. Näshåren och snoret fuktar, värmer upp och rensar inandningsluften, och skyddar våra lungor mot infektioner, kyla och uttorkning.
I vardera näsborre finns tre näsmusslor (Conchae). De består av benplattor som är täckta av en slemhinna. Näsmusslorna består av hålrum kopplade till vener, vilket bidrar till att värma upp luften vi andas in.
Vid inandning strömmar luften över näsmusklerna i näshålan, som dirigerar luften i riktning mot nästaket. Luktpartiklar i luften kommer då i kontakt med receptorer som omvandlar dessa molekyler till elektriska impulser i hjärnan, och vi registrerar lukten som en viss doft.